Marti
Borůvkový koláč s tvarohem
Mňam Mlask před více než 6 roky z kitchenette.cz
Ingredience
- Na těsto:
- 400 ml jogurtu
- 2 šťastná vejce
- 260 g javorového sirupu (nebo medu, rýžového či kukuřičného sirupu)
- špetka soli
- 2 lžičky prášku do pečiva z vinného kamene
- 1/2 lžičky jedlé sody
- 300 g mouky (můžete použít hladkou, chlebovou nebo celozrnnou pšeničnou)
- Pro bezlepkovou verzi (100 g pohankové mouky a 250 g rýžové, ideálně i celozrnné)
- Na tvarohovou náplň:
- 1 kg tvarohu
- 200 g čerstvého sýra (jako je gervais natural, lučina)
- 2 šťastná vejce
- špetka soli
- lžička vanilky
- 160 g javorového sirupu (nebo medu, rýžového či kukuřičného sirupu)
- Na ovocnou náplň
- 1 kg borůvek či jiného ovoce
- Na drobenku
- 80 g másla
- 150 g třtinového cukru
- 70 g celozrnné mouky (či bezlepkové)
- 90 g jemných ovesných vloček
- (hrst semínek jako jsou dýňová, slunečnicová, popřípadě nasekané ořechy)
Postup
1.
Předehřejte si troubu na 170°C funkce horký vzduch. Plech si vyložte pečícím papírem nebo vymažte a vysypte polohrubou moukou.
Ve střední míse si připravte smícháním všech ingrediencí tvarohovou náplň.
V druhé menší misce si připravte ze všech ingrediencí drobenku.
2.
A teď už jen zbývá připravit těsto. Do větší mísy dejte jogurt, vejce, javorový sirup, sůl. V druhé míse smíchejte zbylé suché ingredience, tedy mouku, prášek do pečiva, sodu a tuto směs pár tahy vmíchejte do jogurtového základu tak, aby se těsto příliš nepřepracovalo. Opravdu jen krátce, aby se ingredience propojily.
3.
Těsto nalijte na plech, rozprostřete jej. Na těsto přidejte stejnoměrnou vrstvu tvarohové náplně, pak vrstvu borůvek a na závěr posypejte vše drobenkou. Plech dejte do trouby a pečte 45 minut. Koláč nechte dobře vychladnout a můžete servírovat. :-)