Marti
Tom kha gai
Polévková smršť před více než 6 roky z catandcook.cz
Ingredience
- Na 5 – 6 porcí potřebujete
- 1,2 l domácí kuřecího vývaru
- 800 ml plnotučného kokosového mléka
- 4 stonky čerstvé citronové trávy, nasekané na 1 cm kousky, pak rozbité nožem
- 6 červených thajských šalotek, oloupaných a rozřezaných (Náhrada – 3 rozbité stroužky česneku a trochu červené cibule)
- 1 hrnek čerstvých listů koriandru
- 4 – 5 čerstvých červených chilli papriček “birds eye”, rozbité nožem
- Asi 7 cm kus čerstvého galangalového kořene, nakrájený na plátky (Náhrada – zázvor)
- 8 – 10 čerstvých kafirových listů
- 2 čajové lžičky palmového cukru (náhrada – hnědý cukr)
- 900 g kuřecích prsou nebo vykoštěných stehen, nakrájených na menší kousky
- 2 hrnky nakrájených hub (žampiony, hlíva ústřičná, shiitake…)
- 1/4 hrnku thajské rybí omáčky
- 2 limetky
- 15 ks čerstvých baby kukuřiček (případně v konzervě) nakrájených na menší kousky
- Proužky sladké červené papriky, poloviny cherry rajčat nebo plátky mrkve (volitelné)
- Na zdobení
- 1 hrst čerstvého koriandru, nakrájeného
- Sriracha
Postup
Do hrnce nalijte vývar, kokosové mléko a přidejte citrónovou trávu, galangal, šalotku, koriandr a limetové listy. Přiveďte těsně pod pod varu a vyčkejte 10 minut, aby se bylinky hezky infuzovaly do polévky. Pozor, polévka by se neměla zatím vařit. Přidejte cukr do vývaru, pokud ho používáte (polévka by neměla být příliš sladká) a lehce provařte – opravdu stačí na nízký plamen, kolem 150 stupňů. Přidejte kuřecí maso, houby, kukuřici a další zeleninu a vařte na nižším plamenu asi 5 – 10 minut. Jakmile se kuře uvaří, přidejte rozdrcené chilli papričky a okamžitě sundejte polévku z plotny. Přidejte šťávu z 2 limet a rybí omáčku, promíchejte a ochutnejte. Přidejte více limetové šťávy a rybí omáčky, je-li to nutné. Polévka by měla být převážně kyselá a následně slaná.
Ozdobte listy koriandru a pokud máte srirachu, můžete ji podávat jako dochucovadlo.
www.asiafood.cz