Karol
Cuketové makovníky
Sladká tečka před asi 7 roky z paleosnadno.cz
Ingredience
- 200 g oloupané cukety
- 2 vejce
- 100 g mandlové mouky
- 75 g mletého máku
- 40 g sladidla (med, datlový sirup, erythritol, xylitol aj.)
- 2 lžičky vinného kamene nebo 1 lžička prášku do pečiva (bez lepku a fosfátů)
- 40 g krémového sýru (Philadelphia, Goldessa Cream Cheese atd.)
- 40 g másla
- 10 g sladidla (med, datlový sirup, erythritol, xylitol aj.)
- pár kapek vanilkového extraktu nebo zrníčka z půlky lusku
Postup
Postup
Vyndejte si z lednice máslo a nechte ho povolit. Nepoužívejte mikrovlnku nebo plotýnku. Potřebujeme, aby máslo změklo, ale nebylo teplé.
Oloupanou cuketu nakrájejte na kostky a ty rozmixujte dohladka s vejci a zvoleným sladidlem. Nepospíchejte, dejte tomu čas, ať je směs co nejvíc nadýchaná.
Smíchejte mandlovou mouku, rozemletý mák a vinný kámen.
Sypké suroviny přidejte do cuketové směsi a jemně ručně vypracujte v řídké těsto. Nepoužívejte mixér, ať nezničíte nadýchanost cuketové směsi.
Připraveným těstem naplňte formy na mini bábovky nebo muffiny a dejte je péct na 25-30 minut do trouby předem vyhřáté na 180 °C.
Zatímco se dortíky pečou, připravte si krém. Rozměklé máslo pečlivě smíchejte s krémovým sýrem, zvoleným sladidlem a vanilkou. Vše promíchejte do dokonale hladkého krému. Ten pak dejte do lednice vychladit.
Upečené dortíky vyndejte z trouby, nechte chvíli vychladnout a pak je vyjměte z formiček.
Jakmile mají bábovičky pokojovou teplotu, ozdobte je vychlazeným krémem a podávejte. Ať chutná
* Pokud nemáte vhodné formičky na muffiny či mini dortíky, můžete těsto vylít do koláčové formy či na plech vyložený pečícím papírem. Dobu pečení upravte podle výšky korpusu (dokud těsto nezačne zlátnout).
* Níže uvedené výživové hodnoty s hvězdičkou platí pro použití erythritolu, základní údaje pak při slazení medem.