Jarka Jelinkova
Kynutý makový závin
Má oblíbená jídla před více než 7 roky z www.toprecepty.cz
Ingredience
- Těsto 550 g hladké mouky 40 g rozpuštěného másla nebo Hery 2 žloutky 1 droždí 1 lžíce cukru krupice špetka soli 250 ml mléka Maková nádivka 2 hrnky mletého máku 1,5 hrnku mléka - podle potřeby víc 5 lžic hnědého cukru hrst rozinek
Postup
Nejprve uděláme kvásek z droždí, cukru, lžíce mouky a lžíce mléka.
Po vykynutí kvásku smícháme všechny ostatní suroviny, přidáme kvásek a vypracujeme hladké těsto. (Kynutá těsta dělám nejraději v domácí pekárně, suroviny pak dávám v pořadí tekuté, sypké, sůl do jednoho rohu a kvásek do protějšího rohu). Těsto jsem nechala kynout hodinu, dvakrát jsem prohnětla.
Po vykynutí těsto rozdělíme na dvě poloviny, z každé vyválíme tenkou placku, na kterou poklademe nádivku a zavineme. Opatrně přeneseme na plech a necháme cca 20 minut kynout, vršek závinu nastřihneme, potřeme máslem, nebo rozšlehaným vejcem, dáme do trouby předem vyhřáté na 180°C. Pečeme 30-40 minut na 180, podle trouby.
Nádivka:
Nádivku jsem dělala podle zdejšího receptu, jen jsem přidala rozinky.
2 hrnky mletého máku
1,5 hrnku mléka
hrst rozinek
svařit do husta za stálého míchání, následně vmíchat cukr (podle chuti).