Jarka Jelinkova
Orechová roláda s karamelovým krémom
Má oblíbená jídla před více než 7 roky z www.toprecepty.sk
Ingredience
- 4 vajcia, 80 g postrúhaných orechov, 80 g pomletého cukru, 1 lyžica oleje
- Krém: 1 smotana na šľahanie, 2 lyžice cukru krystal, 50 g masla, orechy na obalenie
Postup
Den předem si uvaříme krém:
2 lžíce cukru v kastrolku se silnějším dnem necháme zkaramelizovat, stáhneme z ohně, zalejeme šlehačkou. Vrátíme na oheň a za stálého míchání rozvaříme zatuhlý karamel ode dna. Nevadí když zůstanou kousky, časem se rozpustí. Převařenou smetanu uložíme do chladu, nejlépe do rána. Pak smetanu šleháme a do napůl vyšlehané přidáváme po kouskách změklé, nikoliv tekuté máslo. Vyšleháme do pevného krému.
Na roládu ušleháme bílky se špetkou soli do hustého sněhu, postupně přidáme cukr a žloutky, nakonec lehce vmícháme olej a ořechy. Pečeme na pečícím papíru ve vyhřáté troubě na 180°C asi 6-8 min, až povrch zrůžoví a nelepí. Necháme vychladnout, netřeba rolovat, těsto je velmi tenké a pružné. Vychladlou placku potřeme krémem, zarolujeme, povrch potřeme krémem a obalíme ořechy.