Jarka Jelinkova
Rychlá a jednoduchá karamelová poleva
Má oblíbená jídla před více než 8 roky z www.nejrecept.cz
Ingredience
- 300 g cukr krupice
- 200 g smetana na šlehání
- 125 g másla
Postup
Do vyššího hrnce dám cukr a nechám ho pomaličku za občasného míchání zkaramelizovat (dejte pozor, abyste ho neměli příliš tmavý).
Do zkaramelizovaného cukru přidám máslo a stále míchám na mírném ohni, dokud se máslo nerozpustí.
Přilijeme smetanu, začne to pořádně bublat, pozor na opaření (proto jsem v úvodu napsala, že třeba použít vyšší hrnec). Pravděpodobně se vám udělají bulky, ale to nevadí, třeba to dál trpělivě míchat na velmi mírném ohni, dokud se bulky nerozpustí. Vznikne řídká omáčka, kterou pak naliju do sklenic od džemu a nechám vychladnout.
Pokud vám tam přece jen zůstaly bulky, karamel ještě za horka přeceďte přes sítko. Po vychlazení skladovat v ledničce. Karamel v lednici trochu ztuhne a není už takový řídký.
Zdroj: Recepty z mojej kuchyne