Jarka Jelinkova
3 tipy na čokoládovou polevu, která se při krájení neláme
Má oblíbená jídla před asi 9 roky z www.nejrecept.cz
Ingredience
- 100 g máslo
- 2-3 lžíce kakao
- 1 lžíce hladká mouka
- 1/2 lžičky moučkový cukr
- 5 lžic mléko
- vanilkový extrakt
- 150 g hořká čokoláda
- 1 lžíce kakao
- 1 hrnek cukr
- 0,5 šálky vody
- 125 ml smetana ke šlehání
- 125 g hořká čokoláda
Postup
Varianta 1:50 g másla, kakao, hladkou mouku, moučkový cukr a mléko přivedeme k varu a za stálého míchání spojíme. Když máme hmotu rozpuštěnou, přidáme 50 g másla a vanilku. Pokud vám hmota velmi ztuhne přidáme více mléka.
Varianta 2:Ve vodní lázni rozpustíme 150 g kvalitní hořké čokolády a přidáme kakao, cukr a 1/2 šálku vody. Směs ohříváme na mírném ohni, dokud nezhoustne a následně připravenou čokoládou polijeme dort nebo řezy.
Varianta 3:Smetanu na šlehání ohřejeme v hrnci na mírném ohni, ovšem dáváme pozor, abychom smetanu nepřivedli do varu - tehdy smetana neztuhne. Ohřátou smetanu odstavíme a přidáme do ní na kousky nalámanou čokoládu. Mícháním ji rozpustíme. Připravenou čokoládovou polevu navrstvíme na řezy.
Zdroj: Vk