Lenka Krásová
Maková ovesná kaše
Snídaně před více než 9 roky z www.varimezdrave.cz
Ingredience
- 60 g jemných ovesných vloček BIO
- 25 g mletého máku
- 20 g sušeného ovesného nápoje „Oves Milk“
- 400 ml vody
- 2–3 kapky citrónového arom. oleje „Just“
- ½ lžičky mleté skořice
- špetka tlučeného hřebíčku
- 1 lžička medu
- pár oloupaných mandlí
Postup
1 porce
Mák je možné přidávat nejenom do buchet. Vzhledem k jeho vysokému obsahu vápníku jím lze obohatit i obilné kaše. Jemné ovesné vločky zalijeme v hrnci odměřeným množstvím vody a necháme je 8–12 hodin fermentovat.
Potom je pomalu zahříváme a do teplých přimícháme ovesný nápoj, mletý mák, trochu skořice a špetku tlučeného hřebíčku.
Kaši necháme jen dojít k varu a déle neprovařujeme, abychom uchovali minerální látky, vitamíny a enzymyv původní podobě.
Hotovou kaši ochutíme aromatickým citrónovým olejem, promícháme a nalijeme na talíř.
Povrch kaše pokapeme medem a ozdobíme několika mandlemi. Podáváme k snídani nebo i k večeři.
Poznámka: Mandle jsou ještě chutnější lehce na sucho opražené buď v horkovzdušné troubě nebo na pánvi. Připravuji si je dopředu vždy ve větším množství. Používám je na kaše a často se sní i jen tak.
Mák, přidaný do kaše tvoří spolu s ovesnými vločkami vydatnou snídani, kterou dobře snáší i moje oslabená slinivka.
Makovou ovesnou kaši doporučuji hlavně těm, kteří potřebují zvýšit přísun vápníku vzhledem k růstu nebo při osteoporóze.