Jarka Jelinkova
Slavnostní punčové řezy
Má oblíbená jídla před více než 9 roky z www.nejrecept.cz
Ingredience
- 7 lžic polohrubá mouka
- 8 lžic kr. cukr
- 8 lžic voda
- 8 ks vejce
- 1 bal.kypřící prášek
- 2 hrnky (250ml) moučkový cukr
- 2 hrnky polohrubá mouka
- 450 g pikantní džem (cca)
- 250 g máslo
- 500 ml ovocný sirup (nejlépe malinový)
- 100 ml rum
- 2 lžíce kakao
- ½ bal. kypříci prášek
- 7 ks vejce
- 3 ks punčová polevá (polotovar Dr. Oetker)
- 1 lžíčka punčová aroma
- růžové barvivo
Postup
Bílky vyšleháme, přidáme cukr, vodu, žloutky, nakonec směs rozdělíme na polovinu a připravenou mouku s kypř. práškem přisypeme až těsně před pečením. Z hmoty upečeme dva pláty na plechu s mastným papírem. Pečeme při teplote 180 ° C.
Barevné těsto: žloutky utřeme s cukrem a máslem do pěny, přidáme mouku smíchanou s kypřícím práškem a nakonec tuhý sníh z bílků. Směs rozdelíme na tři části: žlutou, hnědou (přidáme kakao) a červenou (přidáme potravinářské barvivo).
Na plech vyložený mastným papírem lžící klademe střídavě z každé barvy těsta hromádky a nakonec zarovnáme - dáme upéct do vyhřáté trouby na cca 180 ° C.
Bílý piškotový plát natřeme polovinou džemu, položíme na něj barevné těsto hustě ho propícháme vidličkou a polijeme sirupem smíchaným s rumem a aromou. Je třeba použít celý obsah tekutiny, ale třeba dávat pozor, aby vám šťáva nestékala po bocích - nasákne spodní piškot.
Natřeme druhou polovinou džemu, přikryjeme druhým plátem a polijeme polevou. Polevu necháme dobře ztuhnout a zaschnout a krájíme mokrým, dlouhým zoubkovaným nožem. Dobrou chuť!
Zdroj: Pečené, varené - Iva