Jarka Jelinkova
Tvarohový koláč s bílkovou pěnou
Má oblíbená jídla před více než 9 roky z www.nejrecept.cz
Ingredience
- 2 ks vejce
- 175 g kr. cukr
- 12 lžic slunečnicový olej
- 145 g polohrubá mouka
- 2 lžíce kakao
- 3 lžíce mléko
- 1/2 bal. prášek do pečiva
- 4 ks žloutky
- 10 lžic kr. cukr
- 1/2 bal. vanilkový pudink
- 500 g tvaroh
- 3 lžíce zakysaná smetana
- 2 bal. vanilkový cukr
- 1/2 ks citron - šťáva
- 4 ks bílky
- 10 lžic kr. cukr
- 1 lžíce šťáva z citronu
- 50 g hořká čokoláda
- 1/2 lžíce slunečnicový olej
Postup
Připravíme si plech o velikosti 35 x 25 cm. Troubu si předehřejeme na 180 stupňů.
Vajíčka si vyšleháme s cukrem, přidáme mléko a mícháme do pěny. Postupně přidáváme olej a nakonec i mouku, smíchanou s práškem do pečiva a kakaem. Takto připravené těsto si navrstvíme na plech, který jsme si vyložili papírem.
Připravíme si krém. Žloutky s cukrem vymícháme do pěny, přidáme polovinu balení pudinkového prášku a vidličkou prolisovaný tvaroh. Nakonec přidáme zakysanou smetanu, kterou jsme si smíchali s vanilkou a citronovou kůrou. Připravený krém si navrstvíme na těsto, pěkně uhladíme a dáme péct na cca 20 minut.
Dokud se nám peče těsto s tvarohovým krémem, připravíme si pěnu. Bílky si vyšleháme s cukrem a citrónovou šťávou na tuhou pěnu. Pěna musí být dostatečne tuhá - vyzkoušíme převrátit misku a když nám hmota nepadá, je správné vyšlehaná.
Pěnu navrstvíme na koláč a dáme dopéct po dobu cca 10 - 15 minut pěkně do zlata.
Čokoládu si rozpustíme ve vodní lázni, přidáme olej. Ozdobíme vrch koláčku. Dobrou chuť!
Zdroj: Nosalty