Jarka Jelinkova
Čokoládové špičky
Má oblíbená jídla před téměř 10 roky z www.toprecepty.cz
Ingredience
- Těsto na placičky: 2 bílky, 120 g medu, 140 g strouhaných ořechů nebo mandlí, 60 g polohrubé mouky, 20 g másla Likérový krém: 100 ml vaječného koňaku, 1 vrchovatá lžička prášku vanilkového pudinku, 50 g másla Čokoládový krém: 1,5 dl smetany 12%, 2 žloutky, 60 g cukru moučka, 1 lžíce polohrubé mouky, 100 g čokolády na vaření, 70 g másla Čokoládová poleva: 100 g čokolády na vaření, 50 g ztuženého 100 % tuku IVA
Postup
Na těsto vyšleháme tuhý sníh a za stálého míchání do něj přiléváme tekutý med a šleháme tak dlouho, až hmota přestane téct. Pak do něj lehce vmícháme ořechy nebo mandle promíchané s moukou a nakapeme vlahé máslo. Sněhovou hmotu dáme do sáčku od mléka s ustřiženým rohem nebo do cukrářského sáčku se zdobičkou bez zářezů a na plech pokrytý papírem tvoříme malé kulaté placičky asi 3 cm velké. Dáme do vyhřáté trouby na 150 °C, ihned zmírníme na 100 °C a pečeme mírně asi 15 min, až kolečka mírně zrůžoví a jdou zvednout z plechu.
Mezitím si uvaříme oba krémy. Na likérový svaříme vaječný koňak do kterého rozmíchali trochu pudinku na hustou kaši a dáme vychladit. Pak do něj zamícháme máslo a vyšleháme. Z krému vařením vyprchá dost alkoholu, pokud se nám bude zdát slabý, můžeme ještě koňak přikapat při šlehání.
Na čokoládový krém rozmícháme ve smetaně žloutky, cukr a mouku, ohřejeme, pak přidáme nalámanou čokoládu a za stálého šlehání svaříme hustý krém. Za občasného promíchání necháme vychladit, do prochladlého vešleháme máslo.
Na upečená kolečka uděláme pusinku z likérového krému a protáhneme jí špičku. Krouživým pohybem naneseme čokoládový krém kolem likérového. Hotové špičky dáme do lednice vychladit (možno i do mrazáku tak na 10 min). Pak si rozpustíme čokoládu s tukem do vyššího hrnku a hotové vychlazené špičky do ní namáčíme.