Jarka Jelinkova
Profiteroles se šlehačkou aneb sladké bobečky mlsné rebečky
Má oblíbená jídla před téměř 10 roky z www.toprecepty.cz
Ingredience
- Na odpalované těsto: 175ml vody 85g másla ( ne Heru, Stellu a pod. ) 110g hladké mouky špetka soli 3 vejce Na polevu: 250g hořké čokolády nejlépe 75% 110ml horké vody Na náplň: 500ml smetany ke šlehání (vychlazené) 2 ztužovače šlehačky( nemusí být, pokud použijete 40% šlehačku) lžíce moučkového cukru (nebo podle chuti anebo úplně bez cukru )
Postup
Vodu s máslem uvedeme do varu. Poté, co začne vařit, odstavíme z plamene, a vsypeme mouku se špetkou soli. Mícháme, dokud se těsto nezačne oddělovat od stěn hrnce. Vratíme na dvě minutky zpět na sporák a zase mícháme. Teď už odstavíme definitivně z plamene a přidáme dvě celá vejce. Vařečkou opět intensivně mícháme. Až se hmota krásně spojí, přidáme i poslední, třetí vejce. Znovu důkladně vymícháme. Připravíme si plech, vysteleme ho papírem na pečení, a buď lžičkou, nebo přes cukrářský pytlík, děláme malé bochánky. Mezi jednotlivými bobany děláme větší mezery. Těsto v troubě "naskočí". Troubu předehřejeme na 200 st. horní + dolní ohřev a pečeme cca 15-30 minut ( znáte trouby ) dorůžova. Přísný zákaz otevírat troubu během pečení!!!! Povoleno je pouze nakukování skrzevá sklo :-))))). Po upečení troubu otevřeme a bobánky necháme zcela vychladnou v téže ( no troubě, pochopitelně ). V mezičase si můžeme jít dokoupit to, co jsme zapomněli.. jako já, např. šlehačku :-)))), nebo se mrkneme, co je nové na TOPkách, nebo dělejte, co libo.
Teď si připravíme polevu: ve vodní lázni rozpustíme nalámanou čokoládu, ke které přilijeme vroucí vodu, a vymícháme krásnou, lesklou a hladkou polevu. Chladné bobany rozkrojíme nejlépe pilkovým nožem podélně napůl. Tu horní čepičku pak máčíme do čokoládové polevy, olizujeme prsty a těšíme se, až to všechno zkompletujeme. Namočené čepice dáme do lednice neb někam, kde je stejně studené klima. Než čepičky, resp. čokoládka na nich ztuhne, ušleháme šlehačku. Pokud použijete 40% není potřeba přidávat ztužovač. A cukru dejte, kolik chcete, nemusíte vůbec.
No, a blížíme se do finále: Cukrářským pytlíkem nebo lžičkou naneseme vrstvu šlehačky na spodní díl bobanů a přiklopíme čokočepičkou. Tak, teď si uvaříme dobrou kávu, a už jen acháme.. ááchh :-)