Jarka Jelinkova
Plněné čokoládové pralinky
Má oblíbená jídla před asi 10 roky z www.toprecepty.cz
Ingredience
- Kvalitní mléčná čokoláda. Na 12 ks pralinek potřebujeme zhruba 120 g čokolády. Na kokosovou náplň - větší množství: 1 slazené kondenzované mléko - Salko, 200 g kokosu, spařené a oloupané mandle nebo nesolené burské oříšky. Smícháme kokos se slazeným kondenzovaným mlékem. Mandle můžeme hrubě nasekat do náplně nebo dáváme do každé pralinky jednu mandličku obalenou nádivkou. Místo mandlí použijeme nesolené arašídy. Na perníkovou náplň - větší množství: 1 balíček jemně nastrouhaných perníčků s rumovou nebo cukrovou polevou, zhruba 1/2 konzervy Pikaa(něco jako slazené kondenzované mléko, ale kakaové), 1-2 lžíce rumu, trochu nasekaných mandlí nebo různých ořechů, 1 lžíce sušených brusinek nebo malých rozinek nebo větších nasekaných. Vše smícháme. Pikaa dáme tolik, aby vznikla hustá hmota. Místo Pikaa ale můžeme použít Salko.
Postup
Čistou a suchou silikonovou formu na pralinky necháme v chladničce vychladit, mezitím si v kastrůlku ve vodní lázni pozvolna rozpustíme čokoládu. Tu si nalámeme na menší kousky a mícháme. Čokoládu zbytečně dlouho nezahříváme na vysokou teplotu, jen do té doby, kdy je tekutá a nemusí být ani moc řídká. Malým štětečkem čokoládou důkladně vymažeme silikonovou formu, jak dno tak i boky a dáme znovu do chladničky ztuhnout. Pokud se nám zdá vrstva čokolády tenká, tak po ztuhnutí přetřeme ještě jednou a znovu necháme ztuhnout.
Po ztuhnutí plníme libovolnou nádivkou a nahoře znovu potřeme čokoládou a dáme důkladně vychladit. Pak pralinky vyloupneme a uložíme v chladu.
Množství náplně je opravdu dost velké, na větší množství pralinek. Buď uděláme z poloviční dávky nebo ji pak využijeme jinak. K plnění nebo slepování cukroví, kokosovou hmotu zpracujeme třeba i na známé kuličky Rafaelo.