JUST SPICE
KUŘECÍ NUDLOVÁ POLÉVKA SOTO AYAM (Indonézie)
ASIJSKÉ INSPIRACE před téměř 11 roky
Ingredience
- · kuře o váze 1,2 kg
- · 8 nahrubo nasekaných šalotek
- · 2 stonky citrónové trávy (nebo 2 lžíce sušené a namočené na
- ½ hodiny do teplé vody)
- · 8 cm x 2 cm kousek zázvoru na plátky
- · 6 stroužků česneku
- · 3 lžičky mleté kurkumy
- · 3 lžička mletého koriandru
- · 2 lžíce rostlinného oleje
- · 1 nahrubo posekané rajče
- · 2 jarní cibulky nahrubo nasekané, zelené a bílé části zvlášť
- · sůl a pepř
- · 250 ml (1 šálek) kokosového mléka
- · 150 g tenkých rýžových nudlí
- · rýže
- · 100 g fazolové výhonky
- · 2 lžíce smažené šalotky
- · 2 limetky rozčtvrcené
- · sambal oelek (koupíte téměř v každém supermarketu) nebo
- čerstvé chilli papričky
Postup
Dejte kuře do většího kastrolu s polovinou šalotky, citrónové trávy, zázvoru a 2 stroužky česneku. Zalijte 3 litry studené vody, přiveďte k varu a pomalu vařte 50 minut. Sbírejte pěnu. Odstavte a nechte 20 min chládnout. Vyndejte kuře, vývar přeceďte. Kuřecí maso natrhejte na větší kousky a dejte stranou.
Do mixéru dejte zbylou šalotku, zázvor, česnek, kurkumu, koriandr a jednu lžíci oleje. Rozmixujte na pastu.
V kastrolu rozehřejte olej na střední teplotu, přidejte pastu a zbylou citrónovou trávu. Smažte 5 minut. Zalijte vývarem k kuřete a přiveďte k varu. Přidejte rajče a bílé části jarní cibulky, pomalu vařte 20 min. Přidejte kuře, kokosové mléko a vařte ještě 3 min. Dochuťte solí a pepřem.
Mezitím uvařte rýžové nudle (2 min), zceďte, propláchněte studenou vodou a znovu zceďte.
Přelijte horkou polévku do polévkové mísy. Okolo ní dejte na stůl v miskách zbylé suroviny k podávání.
Každý si pak dá do misky trochu rýže, trochu nudlí a fazolových výhonků. Přelije horkou polévkou. Nahoru přidá smaženou šalotku a zelenou jarní cibulkou. Podle chuti zastříkne limetovou šťávou a přidá sambal nebo chilli papričky.